След корабокрушение Бъфало Бил, сър Джон и бай Ганьо попадат на Великденските острови. Но ударили греда, защото ги хванали канибали. Започнали да се молят да не ги ядат, но вожда казал:
- Ако всеки каже една дума и ние не познаем за какво се отнася, го изяждаме.
Бъфало Бил казал "сандвич". Събрали се старейшините шушу-мушу и вождът рекъл:
- Това са две филии и между тях бифтек.
И айде в казана.
Сър Джон казал "гравитация". Събрали се старейшините шушу-мушу и вождът казал, че това нещо, което кара ябълката като я хвърлиш нагоре, да падне обратно и да те удари по главата... и айде в казана.
Бай Ганьо седи и мисли:
- Тия знаят кулинарията, знаят физиката, я ще кажа "ПЛЕНУМ".
Събрали главите старейшините шушу- уши, шушу- уши, ама нещо се закучило. Вдига глава вождът и пак пита каква е думата, а нашия отговаря:
- "ПЛЕНУМ".
Пак събират глави старейшините шушу-мушу, шушу-мушу, накрая вождът се изправя и признава, че не знаят каква е тая дума, и молят бай Ганьо да им я разясни. Той се изправя гордо и казва:
- Това е като вашето събиране и след шушу-мушу решавате кой да изядете. Е, а кажете сега, че който яде, зло не мисли!
Французина, турчина и Бай Ганьо седят на чаршията на едно село и се надлъгват кой е по-ербап:
Французина казва:
- Аз мога да нося две дини на един път!
- Че какво толкова..едната под едната мишница, другата под другата мишница.. не е нищо особено.... казват му другите двама..
Турчина вика:
- Аз мога да нося цели три дини на един път!! - че как три дини бе? ти имаш само две мишници... Турчина казва :
- Че едната под едната мишница,.. другата под другата мишница.. - А третата? - попитал французина..
- Третата диня ще си я сложа на оная работа и мога да ги нося така колкото си искам...
- Бахта ф циганна,.. - рекъл Бай Ганьо.. нищо не става от тебе.. оня европеец,.. знам го че не е човек, ама ти са излагаш...
- Брей, че ти колко дини можеш да носиш бре?!! зачудили се другите двама на бай ганьовщината..
- Че аз мога да нося 5 дини на един път!!!
Другите двама останали в шах.. - Как пет дини на един път бе Бай Ганьо?
- Ми как.. две дини под двете мишници... и ще си сложа на оная работа да седне турчина барабар с неговите 3 дини.. как..
Международно състезание по скачане с парашут. На финала са трима. Един американец. Един французин и Бай Ганьо. Наградата е един чувал със злато. Ще го получи този, чийто парашут се отвори най-близко до Земята. Първи скача американеца. Лети, лети и на височина от 100 метра отваря парашута. Пада тежко и си чупи краката. Публиката е във възторг. Втори е французина. Лети, лети и на височина от 50 метра отваря парашута. Пада тежко и си чупи гръбнака. Публиката е в еуфория. Това е очевидния победител! Трети е Бай Ганьо. Скача. Лети, лети… Пля-а-а-а-ас-с! Разпльокал се в земята. Публиката пищи и от ужас и в екстаз. По-ниско от това няма как да отвориш парашут. По едно време Бай Ганьо се изправил. Потупал прахта от себе си и казал: – Мамицата Ви! Прецакахте ме с този развален парашут. А сега да видим дали златото ви поне е истинско.